Quest XS 57

Quest XS 57

22/12 Nya prylar

2011Posted by Jan Almkvist Sat, January 21, 2012 18:14:08
Monterade en vindruta i lexan och ett kedjehjul med löstagbar axel som gör det mycket enklare att byta de ljuddämpande O-ringarna. Nu är transmissionen i stort sett helt ljudlös precis som leverantören utlovade. Skönt!


Har också tagit ett svårt beslut, nämligen att hoppa av Sverigetempot. Visserligen vore det väldigt roligt men jag känner att det ändå inte är värt det med tanke på min höftprotes. Det är trots allt 230 mil mer eller mindre nonstop. Det här med riktigt långa cykelturer känns som ett mer eller mindre avslutat kapitel för mig. Umgås med funderingar på om jag ändå skall behålla Questen eller inte. Får väl ta ett beslut till våren.

  • Comments(0)//velomobil.almkvist.se/#post20

13/11 Fars dag

2011Posted by Jan Almkvist Sun, November 13, 2011 17:39:16

Det börjar bli dags att summera 2011 och planera för 2012. Visserligen är det ännu fullt cykelbart men planerna för nästa år börjar ta form:


http://sverigetempot.se Quest


http://www.tourofjamtland.se/ Racer


Cykelvasan MTBSverigetempot är en riktig utmaning och kommer att kräva noggrann planering. Måste också göra vissa justeringar på Questen. Kommer att sätta på en annan kassett, framförallt för backarna vid Klövsjå-Vemdalen. Byter 11-28 mot 11-32 vilket ger en extra lågväxel och det borde räcka. Passar också på att byta kedjehjulet som börjat låta lite illa till en mer avancerad konstruktion med kuggar och SKF-lager.


I övrigt får jag acceptera att Questen är tung men jag kommer att undvika all onödig extravikt och tröstar mig med att motvind och dåligt väder inte kommer att bekomma mig nämnvärt. Har för övrigt monterat vapenskölden på Questen i dag. Efter jul börjar hårdträningen.


  • Comments(0)//velomobil.almkvist.se/#post19

16/10 Dagtur till Uppsala

2011Posted by Jan Almkvist Sun, November 13, 2011 17:02:52
Tog Questen för en dagtur till Uppsala på förmiddagen. Passerar Årsunda vid halvtio tiden.


En kanonfin dag. Behaglig temperatur och strålande sol. Passerar Österfärnebo men inga mygg syns till. Stannar i Östervåla för lite proviantering och svarar på lite frågor om Questen från intresserade innan jag åker vidare och når Uppsala planenligt. Besöker dottern som hastigast och lämnar lite medhavda prylar men eftersom dagarna är korta anträder jag hemresan ganska snart. Skymningen faller strax före Dalälven men Questen har bra belysning så det är inte något problem.

Hemma i Sandviken efter 25mil är det riktigt mörkt.


  • Comments(0)//velomobil.almkvist.se/#post18

Mälaren Runt 6/8

2011Posted by Jan Almkvist Sun, September 11, 2011 20:39:52

Dags för Säsongens huvudmål, nämligen Mälaren Runt och Rudolph Lewis Award

Startade 05:58 tillsammans med en liten men tapper skara med målsättningen att erövra Rudolph Lewis Award. Som reglerna och banan ser ut borde det kunna gynna Questen även om det är långt ifrån så platt runt Mälaren som folk tror.

Cyklade genom ett morgonstilla Stockholm från startplatsen i Barkarby in över Tranebergsbron och över Västerbron, ner mot Skärholmen, varifrån ingen klungkörning längre var tillåten. För mig var det ingen skillnad eftersom jag med tanke på banprofilen åkte med min Quest. Fick slita bra för att hänga med klungan över broarna genom Stockholm men efter Skärholmen började det rulla på riktigt bra. Mälaren Runt körs numera som ett Randonné vilket bland annat innebär attt man måste navigera själv, i detta fall genom flera städer. Trots GPS och detaljerad färdbeskrivning, är detta inte helt enkelt när man har bristande lokalkännedom, och innebar en del extrasvängar.

Bortanför Torshälla fick man åka några kilometer på grusväg också men det gick bra även om jag fick ett rejält bredställ i en korsning som jag upptäckte väl sent. Obligatorisk stämpling i Köping där jag också fyllde på vatten. Hemlig stämplingskontroll i Västerås och sedan gick det riktigt fort i härlig medvind till Enköping. Vidare mot Bålsta och Kungsängen samt Dalkarlsbacken. Det kändes som en evighet innan målet i Barkarby.

Nådde målet 15.46 och erövrade medaljen med god marginal och inte nog med det, jag var dessutom först och fick därför medalj nummer 1 eftersom ingen tidigare klarat tidsgränsen. Detta år var det dock hela 6 som lyckades vilket delvis måste tillskrivas det i det närmaste perfekta vädret. Det är bara att lyfta på hatten för Velomobiel.nl som konstruerat en cykel som trots en 55-årig tämligen klen motor kan åka så pass fort i 33 mil. Mer info finns här.

Mälaren Runt är annars ett fantastiskt roligt arrangemang som verkligen kan rekommenderas, speciellt eftersom alla typer av cyklar välkomnas av arrangörerna.

Därmed är säsongens huvudmål uppnått. Nästa helg är det Cykelvasan i startled 30 men då får Questen stanna hemma i garaget och jag är åter en medelmåttig motionär med ambition att åka runt 4 timmar.

  • Comments(0)//velomobil.almkvist.se/#post17

Bollnäs-Luleå Etapp3 12/7

2011Posted by Jan Almkvist Sun, September 11, 2011 20:21:51
Startade från Norsjö vid 8.30 efter en stadig frukost. Åkte mot Glommersträsk längs en glest trafikerad väg 365 och vidare mot väg 373 där endast några korpar och en strören bryter det monotona trampandet. Framme vid väg 373 var planen att ta vägen över Gråträsk till vägen mot Älvsbyn men det visar sig vara en grusväg, vilket minnet förträngt, och nu var jag trött på grusvägar så jag fortsatte mot Piteå i stället för att ta vägen vid Långträsk i stället.
Renar finns det gott om i den här delen av landet

Linbana som numera används som åkattraktion för turister.

I ett begynnande regn stannade jag vid Norrskensgården i Långträsk och intog en delikat Souvas med utmärkt klyftpotatis. Fick också höra av innehavaren att vägen jag tänkt åka var totalt uppgrävd i flera mil. Då återsod bara att fortsätta mot Piteå för att åka runt över Roknäs-Böle-Sjulsmark-Ersnäs-Antnäs. E4:an häruppe är numera svår att cykla på och delvis motorväg.

När jag efter en lång lunchrast fortsatte mot Piteå ökade regnet i styrka men med kapellet på var det inget direkt problem. Värre blev det när regnet övergick till skyfall. I de kraftiga utförslöporna där farten på ren rull (man vill ju inte gärna bromsa bort surt förvärvade höjdmeter) översteg 70 blev det svårt att se och jag började undra om man kan få vattenplaning på en cykel. Tack och lov upphörde regnet efter några mil och resten av sträckan flöt på utan några problem och jag nådde fram till slutmålet lagom till middagen efter 22mil. Nu är det ett par veckor innan det är dags att åka hemåt. Måste bara hitta en annan rutt...

Några reflektioner:

* Det finns mycket skog och långa... raksträckor.

* De flesta samhällen och byar i Sverige ligger i dalgångar.

* Efter en härlig utförslöpa kommer alltid en uppförsbacke. Gäller det måhända även livet i övrigt eller skall man kanske se det tvärtom?

* Sverigeleden? Åkte längs den långa stycken men såg inte ens en handfull övriga cyklister. Kanske inte så konstigt med tanke på att det på grund av bristfällig skyltning, kringelkrokar och vägarbeten krävs en del tålamod för att palla med.

  • Comments(0)//velomobil.almkvist.se/#post16

Bollnäs-Luleå Etapp2 11/7

2011Posted by Jan Almkvist Sun, September 11, 2011 20:15:08
Rullade ut från Hotell Nämforsen strax efter 8. Ingen punktering trots flera mils gruskörning igår, tack för det Schwalbe! Benen kändes helsega efter gårdagens långa dagsetapp men som tur var är vägen från Näsåker mot Åsele förhållandevis platt de första milen.
Nådde Åsele utan intermezzon och intog en dagens vid en vägkrog. Åkte sedan åt fel håll över Ångermanälven till OK för lite proviantering. Sedan styrde jag norrut mot Lycksele. På väg ner mot bron över älven ser jag en polisbil i backspegeln som blinkade som en julgransbelysning. Finner för gott att stanna vid vägkanten och väntar förväntansfullt på fortsättningen. De 2 poliserna visar sig mest vara mycket intresserade av mitt fordon som jag naturligtvis demonstrerade grundligt.

Efter en trevlig pratstund återupptog jag min färd mot norr och efter en utsökt hamburgare på Frasses i Lycksele var det bara att trampa på den sista biten till etappmålet i Norsjö som jag nådde i hyfsad tid efter 26 behagliga mil trots några rejäla regnskurar. Väl framme tvingades jag sitta kvar i Questen en bra stund och invänta att en ordentlig regnskur skall bedarra. Parkerar mitt fordon mellan hotellets entrédörrar. I morgon är det bara upploppet kvar...

  • Comments(0)//velomobil.almkvist.se/#post15

Bollnäs-Luleå Etapp1 10/7

2011Posted by Jan Almkvist Sun, September 11, 2011 20:01:47
Jag brukar tillbringa en stor del av semestern i Luleå och i år har jag bestämt mig för att cykla upp. Efter en inledande prolog från Sandviken i fredags var det så dags att ge sig av i en ganska tungt lastad Quest som trots sin vikt är en idealisk långfärdscykel. Lastad och klar:Rullade mot Vallsta i gryningen som bjöd på vackra vyer längs Ljusnans dalgång:Åkte över Ljusnan i Vallsta och fortsatte på andra sidan mot Delsbo. Plötsligt såg jag en sån där otäck vägarbetsskylt, och jag som kollat på Trafikverkets website! Nåja, försent att vända, bara att hoppas.... Vägen gör en sväng och en grym backe uppenbarar sig. Garmin visar 7% vilket är nära max med min utväxling. DÅ börjar vägarbetet modell värre:


Tar mig till slut upp och trakten runt Delsbo är verkligen vacker. Åker sedan via Hassela (alpin terräng men inga vägarbeten). Vidare via Matfors och Timrå mot Sollefteå där batteriet i min 800 ger upp. Det höll INTE utlovade 15 timmar. Orsakade en liten felkörning med 23km alpin grusvägskörning som resultat. Nådde etappmålet, Hotell Nämforsen, i Näsåker vid 22-tiden och känner mig hyfsat mör efter en dagsetapp på 37 mil. Lite i mesta laget även om man har ett för ändamålet perfekt åkdon.

  • Comments(0)//velomobil.almkvist.se/#post14

Premiärtur

2011Posted by Jan Almkvist Sun, April 17, 2011 18:51:41
Första turen med Questen för säsongen. Vilket väder! Kändes lite ovant till en början efter 10 dagars fantastisk racercykling på Mallorca. Är det verkligen sommar eller bara en föraning? Konstigt nog syntes inte många cyklister på vägarna men dom är väl hemma och vårstädar :-)

Runda: Sandviken-Kungsgården-Torsåker-Gammelstilla-Sandviken


  • Comments(0)//velomobil.almkvist.se/#post13

2011 Nytt år, nya utmaningar

2011Posted by Jan Almkvist Sun, January 02, 2011 14:21:57
Några grovt planerade cykelaktiviteter 2011:

Träningsläger på Mallorca i April (racer). Check
Sandviken-Östersund-Luleå på 3-4 dagar i Juni/Juli. (Quest)
Luleå-Wasa-Sandviken på ? dagar i Juni/Juli. (Quest)
Mälaren runt 6:e Augusti. (Quest)
Cykelvasan 14:e Augusti (MTB)

Inga större förändringar av Questen är planerade. Den fungerar så bra man kan önska även om det inte skulle skada om den vore aningen lättare.

  • Comments(0)//velomobil.almkvist.se/#post12