Quest XS 57

Quest XS 57

Bollnäs-Luleå Etapp3 12/7

2011Posted by Jan Almkvist Sun, September 11, 2011 20:21:51
Startade från Norsjö vid 8.30 efter en stadig frukost. Åkte mot Glommersträsk längs en glest trafikerad väg 365 och vidare mot väg 373 där endast några korpar och en strören bryter det monotona trampandet. Framme vid väg 373 var planen att ta vägen över Gråträsk till vägen mot Älvsbyn men det visar sig vara en grusväg, vilket minnet förträngt, och nu var jag trött på grusvägar så jag fortsatte mot Piteå i stället för att ta vägen vid Långträsk i stället.
Renar finns det gott om i den här delen av landet

Linbana som numera används som åkattraktion för turister.

I ett begynnande regn stannade jag vid Norrskensgården i Långträsk och intog en delikat Souvas med utmärkt klyftpotatis. Fick också höra av innehavaren att vägen jag tänkt åka var totalt uppgrävd i flera mil. Då återsod bara att fortsätta mot Piteå för att åka runt över Roknäs-Böle-Sjulsmark-Ersnäs-Antnäs. E4:an häruppe är numera svår att cykla på och delvis motorväg.

När jag efter en lång lunchrast fortsatte mot Piteå ökade regnet i styrka men med kapellet på var det inget direkt problem. Värre blev det när regnet övergick till skyfall. I de kraftiga utförslöporna där farten på ren rull (man vill ju inte gärna bromsa bort surt förvärvade höjdmeter) översteg 70 blev det svårt att se och jag började undra om man kan få vattenplaning på en cykel. Tack och lov upphörde regnet efter några mil och resten av sträckan flöt på utan några problem och jag nådde fram till slutmålet lagom till middagen efter 22mil. Nu är det ett par veckor innan det är dags att åka hemåt. Måste bara hitta en annan rutt...

Några reflektioner:

* Det finns mycket skog och långa... raksträckor.

* De flesta samhällen och byar i Sverige ligger i dalgångar.

* Efter en härlig utförslöpa kommer alltid en uppförsbacke. Gäller det måhända även livet i övrigt eller skall man kanske se det tvärtom?

* Sverigeleden? Åkte längs den långa stycken men såg inte ens en handfull övriga cyklister. Kanske inte så konstigt med tanke på att det på grund av bristfällig skyltning, kringelkrokar och vägarbeten krävs en del tålamod för att palla med.

  • Comments(0)